de Profeten

De geheime notities van Homerus

In voorbereiding op onze productie, hebben we diep in de archieven van het Vaticaan, volgende geheime notities gevonden van Homerus. We delen deze graag met u!

 

Achilles: belangrijkste held uit de Trojaanse Oorlog en de hoofdpersoon van mijn andere boek, Ilias. Hij wordt beschreven als de schoonste, dapperste en sterkste held van allemaal, tevens een beetje een eikel. Hij was enkel kwetsbaar aan de stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt. Hoe heet die pees ook al weer… ??

Ariadne: (Oudgrieks: Aριάδνη) de dochter van koning Minos van Kreta. Zij is die van “den draad”. Niet van “In de Gloria”, maar het kluwen wol waarmee Theseus uit het labyrint van de Minotaurus ontsnapte. Zelf zou ik gewoon een lekker bakje friet van de Mosterpot aan de ingang hebben gezet, om dan de geur te volgen… maar nen draad is ook goed.

Athena: (Attisch: Παλλὰς Ἀθηνᾶ) oftwel Mevrouw Pallas. Zij is de godin van de hemel, en wel van de heldere, klare hemel, van de reine, zuivere bovenlucht. Maagd en daar niet bepaald gelukkig mee. Ze veranderde Poseidon zijn liefje Medusa in een monster wegens rampetampen in haar tempel. JALOERS! Athena is ook de godin van de wijsheid en de kunst, en heeft een voorliefde voor de designs van ‘t ontwerp (net zoals ons!).

Bjorn: is een Scandinavische voornaam, met de betekenis beer. Men schrijft Björn in het Zweeds en het IJslands en Bjørn in het Noors en het Deens. In het Oudengels werd het geschreven als Beorn. Hongerige strijdmakker van Odysseus, die zeer blij was met de TurkOase, die levert!

Bloembolleneiland: een eiland waar de bloemen zo lekker zijn, en het zo fijn vertoeven is, dat je er nooit meer wil vertrekken. Eigenlijk, B&B Aangenaam Anders, maar dan in de Middellandse Zee.

Cycloop: heeft een naam: Polyphemos (Grieks: Πολύφημος). Zoon van Poseidon, die de rol van afwezige vader schitterend speelt. Hij is niet de slimste van de bende, maar wel groot. Ma echt… GROOT. Alle, als die kerel zijn rugzakje wil meenemen naar de andere kant van het eiland, moet hij al bellen naar transportbedrijf Exelmans.

Homer: Homerus, eigenlijk Homeros (Oudgrieks: Ὅμηρος), een Grieks dichter die leefde van ca. 800 v.Chr. – ca. 750 v.Chr. De Ilias en de Odyssee, de oudst bekende en bewaard gebleven literaire werken van de Griekse letterkunde, worden aan mij toegeschreven. Eigenlijk zal je zien dat ik ook de werkelijke held van dit verhaal ben, maar ik ben nu eenmaal een bescheiden persoon. Mensen vragen me vaak: “Homer, hoe komt het dat jij zo geweldig schrijver bent.” En dan zeg ik: “een goede basisopleiding, bijvoorbeeld aan de KSD, daarna hard studeren aan UCLL. Nooit besparen op kwaliteit, ik gebruik altijd de pennen van Sakura en dan hopen dat iemand uw boek wil kopen als ze bij Boekhandel Grote Markt binnen lopen.”

Metaxa: (Grieks: Μεταξά) is de merknaam van een Griekse wijndistillaat met een hoog alcoholpercentage. Tevens bloeddorstige strijdmakker van Odysseus met een hoog alcoholpercentage en een even hoog libido. Rusteloos, tenzij je hem aan een tafeltje zet achter een bord pasta en fles wijn in Carlo Leoni.

Moeder van Odysseus: haar naam is Antikleia (Oudgrieks: Ἀντίκλεια), wat wil zeggen “zonder roem”. Ze heeft daarom ook niet zoveel tekst. Een bon voor een luxe-ontbijt in de Chocolat maakt dat zeker goed.

Nausicaa: (Oudgrieks: Ναυσικάα) is de beeldschone dochter van koning Alkinoös van de Faiaken. Nadat Odysseus als schipbreukeling was aangespoeld op haar geboorte-eiland, werd hij door haar geholpen en gastvrij ontvangen. Ze gaf hem als het ware een dak boven het hoofd, zonder twijfel een kwaliteitsdak, afgeleverd door Dakwerken Haesevoets.

Odysseus: (Oudgrieks: Ὀδυσσεύς of ook wel Ὀδυσεύς) is een belangrijk personage in de Ilias van Homerus, terwijl hij in Homerus’ Odyssee de hoofdpersoon is. Slim en sluw, maar hoogmoedig en een tikkeltje arrogant, wat dit verhaal wel de moeite waard maakt, anders konden we na pagina 4 allemaal naar huis. Odysseus is 10 jaar onderweg geweest. Je zou denken dat het makkelijker was om Immo Diest te contacteren en onderweg ergens een leuk huisje te kopen.

Onderwereld: Teiresias zegt “in de Ondergrot rusten de doden niet”. Zeker te veel lekkere koffie gedronken van het Koffiehuizeken?! Wat doen ze daar dan wel: wachten op… Godot? Wie zal het zeggen.

Oidipous: (Oudgrieks: Οἰδίπους) heeft een complex naar hem vernoemd: de onbewuste seksuele drift die een jongen heeft jegens zijn moeder en het daarbij behorend verlangen zijn vader uit jaloezie te vermoorden. De liefde van de man gaat nu eenmaal door de maag, en we weten allemaal dat het eten van mama de beste, de lekkerste, de echt Goeie Kost is.

Paard van Troje: Een houten paard, simpel van plan, briljant van uitvoering en super duurzaam. Voor hedendaagse versies of ander speelgoed met die eigenschappen, moet je bij het Kadulleke zijn. We kunnen wel niet garanderen dat hun houten paardjes je ook helpen een stad te veroveren.  

Penelope: (Oud-Grieks: Πηνελόπη) Odysseus kreeg haar vroeg in ruil voor regelen van het huwelijk tussen haar zus Helena en Menelaos. Ook heel slim en geduldig, wacht 20 jaar op haar man terwijl haar huis bezet werd door opdringerige potentiële vrijers. Domino’s heeft daar goed verdiend met leveringen die periode!

Pietje de dood: Je zou hier Hades (Oudgrieks: Άδης) verwachten maar “iemand” wou graag een grap over een pietje maken dus ja… Zelfs een groot literair genie moet het af en toe simpel houden. Misschien als ik wat vaker een pauze genomen had met een taartje van Stuckens, dat het niveau wat hoger was geweest.

Poseidon: (Oudgrieks: Ποσειδῶν) is in de Griekse mythologie de god die heerst over de zee, de wateren en hun goden. Maar hij was ook een god van de paarden en – als “Aard-Schudder” – van aardbevingen. Toffe kerel, maar heel lange tenen en weinig vergevingsgezind. Nog steeds lastig bijvoorbeeld dat de stad Athena de godin Athena als beschermster koos. Hoewel dat met zo een naam vrij logisch is. Afstammelingen van deze watermeester zijn de heren Hemans-Vertessen, die er perfect in slagen om water op de juiste plaatsen in uw huis te krijgen, zonder dat ze daarvoor het warm water moeten uitvinden.

Prins der winden: Aeolus (Oudgrieks: Αἴολος) bewaarder van de winden. Heeft de winden Boreas, Notos, Euros en Zephyrus (Noord-, Zuid-, Oost- en Westenwind) opgesloten in een grot en kon ze als hij dat wilde uitzenden om wind te brengen. Aeolus is een echte tongtwisters, dus Proteus was net wat makkelijker. De vlag dekt de lading op die manier ook dat tikkeltje beter. Hij heeft wat last om bezoekers tevreden te houden, ik ben er zeker van dat een foodtruck van Sir Henry veel meer volk zou trekken.

Romeinen: volk uit de oudheid zijn de stichters en inwoners van de stad Rome. Dit volk heeft een Indo-Europese oorsprong en taal. Rome is pas hip en cool vele jaren na de gebeurtenissen in dit verhaal en haar vermelding in het stuk berust dan ook op een misverstand. Een van de bekendste Romeinen was Jules Cesar, wiens afstammeling, het Scherpenheuvelse Bar Cesar, een heerlijk potje koffie kan zetten!

Sirenen: (Oudgrieks: Σειρῆνες) halfgodinnen, die het hoofd van een vrouw en het lichaam van een vogel hebben. Erg mooi en hun gezang was zo verleidelijk dat reizigers die hun eiland passeerden de verlokking niet konden weerstaan. Vervolgens liep hun schip dan te pletter tegen de rotsen en werden zij gedood, doordat de sirenen alle levenskracht uit hun slachtoffers wegzogen. Finalist van “Hellas got talent”, maar gediskwalificeerd door te hoge dodentol.

Troje: prachtige stad, met een ongekende luxe. Schitterend paleis, met centrale verwarming dankzij verwarmingstechniek Van Lommel,  en een kelder met de allerbeste wijnen. Volgens de geruchten hebben enkele van de flessen de Griekse verovering overleefd en kan je ze proeven in koffie- en wijnbar Violette.

Teiresias: (Oudgrieks: Τειρεσίας) blinde ziener. Ja, als je het zo leest, vind ik ook dat het idioot klinkt, maar het is wat het is. Je zal wel zien wat hij ziet. Tevens dood en toch actief meedoen in het stuk. Die man is een wandelende paradox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *