Frustration Island

Op vrijdag 25 mei, zaterdag 26 mei en zondag 27 mei 2018 speelden De Profeten Frustration Island in de Piket Loods op de Citadel te Diest.

Frustration Island is een knotsgekke bewerking van de Griekse klassieker Odyssee, geschreven door Homerus. Het verhaal vertelt de desastreuze terugreis van koning Odysseus. De meester strateeg Odysseus bedenkt het doorslaggevende Trojaanse paard waarmee de Grieken na tien jaar een eind kunnen maken aan de uitputtende Trojaanse Oorlog. Veel tijd om van deze roemrijke overwinning te genieten is er niet. Odysseus weigert de Goden te bedanken voor de overwinning en moet zeven jaar lang van eiland naar eiland hoppen om uiteindelijk terug bij zijn geliefde Penelope op Ithaca thuis te komen.

De schaar werd door niemand minder dan Koen De Graeve van de Kakkewieten stevig in dit antiek verhaal gezet. Oddie (Odysseus) trekt niet ten strijde met een groot leger, maar met een thermos en boterhammetjes van z’n mama. De bekende elementen van de Odyssee passeren de revue: het Trojaanse Paard, de Cycloop, de Sirenen, een bezoek aan de Onderwereld en bemoeizuchtige goden.

De regie en bewerking was in handen van Sander Brants. Hij leverde met deze komische bewerking zijn eindwerk af voor de regiecursus van de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord. Uiteindelijk was de jury unaniem in het lovende oordeel. Frustration Island gaat de geschiedenis is als het best scorende eindwerk ooit aan de academie.

De Profeten kozen er resoluut voor om dit absurde verhaal neer te poten op locatie. Ze bouwden met stellingen een levensecht Grieks theater op de historische citadel te Diest.

Spel: Niels Bergen, Ewout Celis, Pieter Claes, Silke Jacobs, Bart Rasschaert & Alexander Vandebeek
Regie & bewerking: Sander Brants
Tekst: Koen De Graeve naar De Odyssee van Homerus.